Podden

I 30 avsnitt (samt 4 kortare bonusavsnitt) av podden Olösta mord med Dan Hörning skildras Sven Sjögrens och Björn Adolfssons gåtfulla försvinnanden in i minsta detalj från det att utredningen påbörjades på 1970-talet ända fram till idag.

Manus av Urban Gärdek. Research av Urban Gärdek, Tobias von Braun och Thorbjörn Brehmer.

Bonus: Försnack inför serien om Sven Sjögren och Björn Adolfsson

Det här är inte ett riktigt avsnitt. Det är bara ett samtal mellan Dan och Urban angående serien om Sven Sjögren som vi bedömde att ni kunde ha intresse av att höra.

Del 1: Anmäld försvunnen

Den 16:e oktober 1972 anmäler en orolig släkting att hans morbror Sven Sjögren inte synts till på mer än en vecka. Sven är en 62-årig urstark lantbrukare som äger värdefull mark vid Lummelundagrottorna norr om Visby. Föga anar gotlandspolisen att det som först verkar som ett rutinärende kommer bli inledningen på en av Gotlands största polisutredningar genom tiderna. 

Del 2: Bulvanen

Det verkar som att Sven Sjögren har åkt till Stockholm för att göra upp affärer med ett företag efter att han sålt av en del av sin mark. Det visar sig också att en person i Svens närhet inte riktigt är den han först utgav sig för att vara. 

Del 3: Husrannsakan

Polisen nystar i flera olika trådar för att försöka avgöra när Sven försvann, vem som såg honom sist och hur han då var klädd. Samtidigt så börjar kriminalteknikerna det omfattande arbetet med att gå igenom Sjögrens förfallna och extremt stökiga villa i jakt på ledtrådar som kan bringa klarhet i försvinnandet. 

Del 4: Ett skott i natten

I takt med att fler och fler fakta kommer fram kring Sven Sjögrens markförsäljning under månaderna innan försvinnandet blir det mer och mer tydligt att dessa inte verkar ha gått helt rätt till. I förhör med Sjögrens grannar framkommer också rapporter om mystiska nattliga händelser i anslutning till försvinnandet.

Del 5: Mordkomissionen

Mordkomissionen kommer till ön för att hjälpa Gotlandspolisen att lösa gåtan med den försvunna lantbrukaren. Ryktesspridningen på Gotland når samtidigt kokpunkten och Bulvanen väljer att tala ut. Men är hans bakgrund verkligen så fläckfri som han verkar vilja göra sken av? 

Del 6: Porrkungen

En välkänd affärsman och dömd storbedragare från Stockholm visar sig ha haft ett finger med i spelet. Ett tips inkommer också till polisen om att Bulvanens bil setts i ett ensligt skogsområde. Men kan tiden och platsen för observationen verkligen stämma?

Del 7: Direktören

Direktören för minkfarmen i Salthamn blir äntligen förhörd av polisen om sin inblandning i affären. Vad är det egentligen för stora planer som Direktören har haft för marken som gjort att han varit villig att köpa kontrakten bakom Sjögrens rygg?

Del 8: Sjögrenvägen

Polisen får in allt fler indikationer på att Bulvanens affärer med Sjögren inte har gått helt rätt till. Vilken roll spelar egentligen den mystiska nyanlagda vägen i försvinnandet?

Del 9: En hund begraven

Fästmön och vaktmästaren hämtas in på förhör när de visar sig att de lämnat oriktiga uppgifter. Kort innan häktningen hade Bulvanens varit ute med en spade för att gräva efter sina hundar som han trodde blivit skjutna. Men var det verkligen hundarna han grävde efter?

Del 10: Det som göms i grus

Äntligen har dagen kommit då den mystiska nyanlagda vägen skall grävas upp. Samtidigt gör kemisterna på statens kriminaltekniska institut en förbryllande upptäckt. Kommer gåtan med den försvunne lantbrukaren nu äntligen få sin lösning?

Del 11: Sjögren sista dagar

I takt med att polisen fått en allt klarare bild av dagarna kring Sven Sjögrens försvinnande känner de att de kommer allt närmare svaret på den slutgiltiga frågan: När och hur försvann egentligen Sven Sjögren?

Del 12: Den ofrivillige målsägaren

Rättegången mot Bulvanen inleds. De snåriga markaffärerna nystas upp bit för bit. Vittnesmålen kommer att skilja sig åt på många punkter beträffande vad Sjögren egentligen ville göra med sin mark. Ville han verkligen sälja eller var allt bara en del i ett spel för att kringgå myndigheternas klåfingrighet?

Del 13: Domen

Polisen genomför ett långt förhör med Bulvanen och konfronterar honom med alla de nya fakta som framkommit i målet. Slutligen avkunnas domen i bedrägerirättegången.

Bonus: Mellansnack Sven Sjögren

Dan och manusförfattaren Urban Gärdek diskuterar fallet Sven Sjögren fram till del 13 och svarar på era frågor.

Diskussionsämnen är bland annat Sjögrens klädhög, hur man uttalar gotländska sockennamn, artikeln i Horisont, den kommande boken om Sven Sjögren samt Ulf Lundell.

Del 14: Björn Adolfsson

Samtidigt som de juridiska efterdyningarna i fallet Sven Sjögren börjat ebba ut på Gotland besöker journalisten Kerstin Lindberg sin kollega och vän Björn Adolfssons ensligt belägna stuga utanför Nynäshamn. Hon finner den övergiven. Polisen engageras i fallet. Har han tagit livet av sig, valt att gå under jorden eller ligger något betydligt mörkare bakom försvinnandet?

Del 15: Jag går till sjön

Nynäshamnspolisen fortsätter sökandet efter Björn Adolfsson. De undrar om det verkligen är Björn själv som skrivit det kryptiska handskrivna meddelandet som hittades i Björns stuga. Och vem har skrivit det mystiska anonyma brevet?

Del 16: Ett brev till Aftonbladet

Uppgifter inkommer från flera håll som pekar på att det kan finnas ett samband mellan de två försvinnandena. Bulvanen väljer samtidigt åter att bryta tystnaden och tala ut i media. Kommer den mystiske brevskrivaren slutligen att ge sig till känna?

Bonus: Intervju med Bulvanen

Det här är Ett försök att återskapa intervjun med Bulvanen från avsnitt 16. Det är alltså INTE den riktiga intervjun. I rollerna hör ni Tobias von Braun som Bulvanen och Urban Gärdek som reportern

Del 17: Deus ex machina

Del 18: Jul hos bulvanen

Del 19: En nattlig bortavaro

Del 20: Dödförklarad

Del 21: Spaningsledaren talar ut

Bonus: Monikas berättelse

Del 22: Greven

Del 23: Preskriptionen

Del 24: Köksmästaren

Del 25: Havorringen

Del 26: Kattgraven

Del 27: Bulvanens alibi

Del 28: Olösta mord träffar Bulvanen

Del 29: Gärningsbeskrivningen

Del 30: Sjögrens sista viloplats

https://play.acast.com/s/olostamord

%d bloggare gillar detta: