En kväll för Sven!

När den här texten skrivs, den 5 oktober 2021, är det exakt 49 år sedan Sven Sjögren sannolikt försvann från sitt hem i Lummelunda. Han hade då setts plöja sina åkrar under eftermiddagen. Han hade avslutat arbetet när den person som han trodde var hans vän, den man vi valt att kalla Bulvanen, körde ned till åkern. De åkte därefter tillsammans tillbaka till Sjögrens gård. Sedan dess finns inga säkra observationer av Sven Sjögren.

Lördagen den den 2 oktober 2021 höll Grävgruppen, podden Olösta mord och magasinet Horisont gemensamt evenemanget ”En kväll för Sven Sjögren”. Evenemanget blev en stor succé. En mycket uppskattad grillbuffé serverades och ett flertal föredrag hölls. Kvällens talare var Stig Larsson, bekant till Sjögren sedan barndomen och mångårig grävare i fallet, Per Bäckström från Gotlandspolisen som berättade om skillnaden i kriminalteknik från 70-talet till nu, Dan Hörning som berättade om fallets inverkan på podden och tvärt om, Christer Bjöhle från Horisont som gav en smygtitt på magasinets fortsatta granskning av fallet samt Urban Gärdek från grävgruppen som gav sin bild av fallet och de fortsatta planerna framöver. Mitt under Stig Larssons föredrag dök även en bekant overallklädd figur upp. Det visade sig dock vara en av Stigs släktingar som fått agera stand-in för Sven Sjögren denna kväll.

Mot slutet av kvällen kunde även en glädjande nyhet annonseras. I och med att eventet sålt slut till sista biljett så har nu den lägsta ribban för donationsmålet uppnåtts. Detta innebär att vi fått in över 100.000 kr från allmänheten och kommer kunna genomföra de åtgärder som planerats i form av framför allt sökningar med skeletthund på olika platser på ön. Planen är att kunna genomföra detta lagom till våren.

Dan Hörning sov under natten över i Sjögrens hus. Han hade morgonen efter tyvärr inte märkt av några ”hemsökelser”

Tidigt dagen efter begav sig Tobias och Urban tillsammans med kriminalinspektör Bäckström ut på en liten tur till ett topphemligt nyupptäckt grottsystem som en dag sannolikt kommer att kunna kopplas samman med Lummelundagrottan, vilket kommer att leda till att grottan återtar titeln ”Sveriges längsta grotta” från Korallgrottan i Jämtland.

Även om vi nått donationsmålet så tas eventuella ytterligare donationer självklart tacksamt emot så länge sökandet pågår.

Stort tack till Gabbe och Tommy på Norra Masters för ett mycket lyckat arrangemang!

Glad midsommar!

Donationerna har fortsatt att ramla in och vi kan nu meddela den glädjande nyheten att vi nu kommit upp i den summa som behövs för att bokstavligen sjösätta den del av eftersöket som är planerat utanför Lummelundas kust. Detta kommer ske i samarbete med Ocean Discovery som har många års erfarenhet av att kartlägga havsbottnar och att hitta föremål under vattnet. De har även gått med på att genomföra sökningarna ideellt till ett kraftigt rabatterat pris för att endast täcka bränslekostnader och andra utlägg. Detta är vi så klart extremt tacksamma för då en undersökning av denna typ annars hade varit helt omöjlig för oss att finansiera.

Samtidigt så pågår sökningarna på land. Vi samarbetar nu fullt ut med gotlandspolisen och vi planerar att under sommaren genomföra sökningar med hjälp av markradar på ett flertal platser som vi och polisen bedömer som heta, däribland den mystiska ”gömma” med bland annat gamla tomma spritflaskor som vi hittade under en ensligt belägen lada ute på Lojsta hed. Men det finns även andra platser som polisen har fått in tips om som står på agendan att undersökas vidare.

Sammantaget är det alltså en spännande sommar som väntar!

1/4 av insamlingsmålet uppnått!

Vi har nu från 39 bidragsgivare fått in över 25.000 kr!

Detta är en väldigt bra början, men fortfarande en bit från målet. Tveka därför inte att donera om du känner att du vill lämna ett bidrag som kan hjälpa till att äntligen lösa gåtan om Svens försvinnande. Tipsa även gärna vänner och bekanta om insamlingen.

Alla bidrag oavsett storlek är viktiga och kan vara helt avgörande!

Donationer!

Vi har redan fått in donationer från ett stort antal personer och vi vill rikta ett jättetack till alla som har skänkt pengar. Vi är dock fortfarande långt från de summorna som vi behöver komma upp i för att kunna sjösätta eftersöksprojektet. Alla donationer räknas, så tveka inte att skicka ett bidrag om du inte redan har gjort det.

Som tidigare sagts så kommer SAMTLIGA donationer att återlämnas om vi inte kommer upp i den summa som krävs för att kunna genomföra några åtgärder. Så man skall inte känna att man riskerar att donera till någonting som inte blir av!

Donationer tas enklast emot via Swish på 072-7298611

Urban Gärdek & resten av grävgruppen